
5 saker att tänka på när ni ska boka bröllopsfotograf
Jag gissar att ni har hamnat hos mig eftersom ni kommer gifta er inom en inte allt för avlägsen framtid - STORT grattis till er! Att gifta sig är något man inte gör så ofta i livet och därför är det viktigt att ha personer runtomkring sig man kan lita på och som har varit med förr. Mitt syfte med denna artikel är att ta upp lite olika saker väl värda att ha i åtanke, när det kommer till att välja just bröllopsfotograf för Er dag.
1. Alla fotografer har sin stil
Precis som konstnärer målar med en viss färg eller på ett visst medium, har också vi fotografer en speciell stil. Något som kännetecknar just våra bilder och vårt sätt att se på världen. Vissa gillar mörka bilder, andra ljusa. Vissa gillar att komma riktigt nära, andra står hellre på håll. Vissa vill ha bilderna i en viss färgton, andra inte. Det finns många olika faktorer som spelar in och det viktigaste här är att ni letar runt och tittar på flera olika fotografers verk. Fastnar ni för en viss sorts färgsättning i bilderna? Kanske just en speciell fotografs bilder, där ni med en gång känner igen stilen och tänker att "det är H*NS bilder"? Grattis - då har ni hittat rätt!
Oavsett hur duktig en fotograf är, kommer ni aldrig tycka att bilderna är helt 100 % perfeka - om inte era preferenser vad gäller bildstil stämmer överens!
2. Var ute i god tid
Många fotografer bokas upp månader och år i förväg, så det gäller att vara ute i god tid när det kommer till att hitta sin fotograf (eller, för den delen - lokal, catering, hårstylist eller makup-artist!). Bröllopsbranschen är i mångt och mycket säsongsbetonad, vilket innebär att det är stor konkurrens om datumen under högsäsong (maj - september). Har ni tänkt att gifta er inom dessa månader gör ni mycket klokt i att börja leta nyckelpersoner till ert bröllop redan idag!
3. Personkemi & bemötande
Ofta kommer ni spendera flera timmar under bröllopsdagen tillsammans med er fotograf och oavsett hur fina bilder denna person tar, blir det en otrevlig och rentav obehaglig upplevelse om personkemin och bemötandet inte stämmer. Det här är en av anledningarna till att jag (och jag tror, de flesta andra fotografer också!) ofta insisterar på att träffas ansikte mot ansikte (eller via Skype) innan bokning. Boka gärna in en fika mer fler än en fotograf, för att få ett hum om hur de är som personer och hur de sköter sitt företag och fotograferande. Jag brukar alltid berätta för mina par hur jag tycker och tänker kring bröllopsfotografering och hur jag går tillväga för att fånga bilderna under själva dagen.
Jag lovar - vi fotografer blir jätteglada att ses över en fika ÄVEN om ni sedan väljer att gå vidare med en annan fotograf.

4. Professionell?
Att vara professionell handlar inte om hur länge man haft sitt företag, vad man har för kamera eller hur gammal personen ifråga är. Det handlar mycket mer om hur man bemöter sina befintliga och nya kunder. Huruvida man erbjuder en backuplösning, ifall kameran skulle strula på bröllopsdagen (är man en seriös fotograf åker man ALDRIG till ett uppdrag med endast en kamera, ett minneskort eller ett batteri), eller om fotografen skulle ligga hemma med magsjuka på bröllopsdagen. En professionell fotograf har garanterat varit med på flertalet bröllop och vet vart de ska stå och när, för att fånga de bästa bilderna och ögonblicken under er dag. Att skriva ett avtal och att erlägga en depositionsavgift är viktiga bitar som är till för båda parters säkerhet och jag ser det som en självklarhet att man benar ut alla finstilta klausuler med en gång, i samband med avtalstecknandet.
5. Och det här med prissättningen...?
Jag skulle vilja inleda detta stycke med att poängtera att en fotografs arbetsdag innefattar mycket mer än enbart den aktiva fotograferingstiden. De ska, redan innan den stora dagen, kolla väder och vind, sätta sig in i - och lära sig - körschemat för dagen, packa med sig all utrustning (och allt annat som ska följa med; plåster, vatten, sy-kit och andra "första-hjälpen"-saker som kan tänkas behövas under dagen), vara på plats i god tid och ofta reka platser i förväg, genomföra fotograferingen och sedan packa ihop utrustningen och ta sig hemåt alternativt övernatta. Sedan kommer efterbearbetningen i form av att lägga över och rensa bland bilderna, göra backup på bilderna, att redigera bilder, välja ut favoriter att skicka till er, att paketera bilderna snyggt och under tiden hålla er uppdaterade med hur arbetet framskrider. Om man är på plats och fotograferar 4 timmar ligger det ofta minst tre gånger så mycket arbete i det dolda.
Vad gör man om man hittat sin favoritfotograf men priset inte ryms inom budgeten? Jag skulle råda er att ändå ta kontakt! Pruta är något man aldrig bör göra men däremot kan man förklara läget och fråga om det går att hitta en lösning ändå. Kanske kan fotografen vara med en kortare stund under själva dagen eller att man kommer fram till någon annan ekonomisk kompromiss. Det är ofta bättre att ha med sin favoritfotograf en kortare stund under dagen, än att välja någon man inte är helt nöjd med.

Jag hoppas att denna artikel varit till hjälp när det är dags för er att hitta en bröllopsfotograf. Har det dykt upp frågor eller funderingar? Tveka inte att höra av er! Antingen via e-post till info@mariaphoto.com eller via telefon 073-71 44 602