top of page

Planera för fantastiskt ljus

Jag är en fotograf som jobbar med det naturliga ljuset, det innebär att jag använder mig av det befintliga ljuset hela dagen och använder ingen blixt. Just på grund av detta vill jag hjälpa er planera för bästa möjliga ljus under er dag, vilket i sin tur leder till bättre bilder.

Förberedelser

Det är alltid roligt att ha bilder från förmiddagen och allt vad det innebär med att ordna frisyr, smink och ta på sig klänningen/kostymen i goda vänners sällskap. Det är som fotograf alltid roligt att få vara med och det finns några detaljer att tänka på för att underlätta för mig och för att få resultatet så bra som möjligt:

- Försök hitta ett så ljust rum som möjligt att vara i. Gärna med stora fönster! Ibland kan man kanske gå ut i hallen eller i lobbyn för de sista detaljerna

- Städa gärna undan lite på rummet innan! Så får vi alla mer plats och det ser bättre ut på bilderna.

- Ljusa eller vita väggar är att föredra, för att undvika färgvariationer på kläder och hud. 

Porträtt

Det är inte alltid man kan styra så mycket NÄR på dagen porträtten tas, oftast blir det innan ceremonin, men om jag får önska vill jag helst ta dem så sent som möjligt på dagen. Mellan 11 - 15 står solen som högst på sin bana och det medför ett starkt ljus som ger skarpa skuggor i ansikte och på kläder - föga smickrande. Ska porträtten tas under denna tiden rekommenderar jag att vi söker upp skuggan under några träd eller bakom ett hus. Där blir ljuset mycket jämnare och mjukare vilket ger mer smickrande bilder.

Porträtt i solnedgången "golden hour"

Det absolut bästa ljuset att fota i är timmen runt solnedgången, även kallad "golden hour", just på grund av det mjuka, gyllene skenet som solen sprider under denna tiden på dygnet (samma effekt uppnås även i soluppgången, om man stiger upp så tidigt!). Om möjligt, planera gärna in lite tid med er fotograf (cirka 20-30 minuter) när det närmar sig solnedgång. Ofta passar detta lagom att tajma med att gästerna får en bensträckare efter middagen. Tiden för solnedgången skiljer sig naturligtvis åt beroende på vart i världen man befinner sig och vilken årstid som gäller. Jag hjälper er gärna att välja rätt tidpunkt! 

 

Något som också är väldigt poppis utomlands, är att klä upp sig i sina giftaskläder och fota underbara porträtt i solnedgången en helt annan dag än just bröllopsdagen. Hett tips! 

Vigsel

Om vigseln hålls i kyrkan är det alltid bra att höra med prästen innan, så det är OK att ha med en fotograf in i kyrkan (på själva bröllopsdagen söker jag alltid upp prästen och introducerar mig och frågar om det är platser jag inte får lov att vistas på. Jag gör alltid mitt yttersta för att inte störa ceremonin!).  Vid utomhusvigslar är det värt att nämna att det kan vara en god idé att försöka planera in den så sent som möjligt på dagen. Dels blir ljuset bättre för fotografen, men det handlar också om bekvämlighet för både er och era gäster. Mitt på dagen kan solen vara väldigt varm och om det inte finns någon skugga att ta skydd under kan det bli outhärdligt. Absolut bäst tid på dagen för utomhusvigslar är cirka 2-3 timmar innan solnedgången.

Middag

Det finns många olika lokaler och alla skiljer sig åt i fråga om rum och belysning. Eftersom jag är en fotograf som använder mig av det naturliga ljuset undviker jag att använda blixt i mesta möjliga mån, då är det bra att tänka på att lokalen är ordentligt upplyst (helst i ett neutralt, vitt sken, då olika färger ger färgstick i bilderna). Detta är också värt att tänka på när det är dags för er att ta er första dans som gifta - lys upp dansgolvet ordentligt! 

Ni kommer alldeles säkert stöta på frågor och funderingar när ni planerar ert bröllop. Tveka inte att höra av er till mig och använd mig som bollplank! Jag ger er gärna tips och trix för att se till att dagen blir lika underbar på bilderna som den är i verkligheten! 
bottom of page